Igår var det utbildning igen inom Socialnämnden. Denna gång var jag med och nu handlade det om försörjningsstöd och flyktingmottagningen. Förvaltningen hade gjort ett paket som låg på rätt nivå och det inbjöd till en seminarieliknade tillställning vilket var mycket lyckat. Att få ha den direkta dialogen mellan tjänstemännen och politikerna för diskussion är förlösande. Trots att det har blivit mycket bättre den senaste tiden, pekar det för mig på att flaskhalsen mellan förvaltningens personal och politikerna ännu kvarstår. Mer öppna rör!
Vad gäller flyktingmottagningen är vi i en mellanperiod innan den nya processen med att arbetsförmedlingen har hand om introduktionen. De första som kommer igenom det nya systemet kommer över till socialförvaltningen 2013 och då vet vi hur framgångsrikt den nya metoden har fungerat.
Vi har en hög svansföring vad gäller den tidigare flyktingmottagningen, men det är svårt att visa på reda siffror som backa upp det påståendet. För mig är det ett problem att man inte konsekvent mäter på vilka resultat man uppnår i en verksamhet. Om man inte vet var man står, vet man inte hur man kan bli bättre.
Under diskussionen om försörjningsstöd fördes det en spännande diskussion om socialtjänstlagen. Vi konstaterade att vi i kommunen är rätt bra på att dela ut pengar, men inte lika duktiga på att hjälpa individerna att komma ur den situation som leder till bidragsberoendet.
Men det finns hopp inom det nya ReSa projektet (läs mer på kommunens hemsida http://www.horby.se/Sidor/EUpengartillarbetslosa.aspx) samt en resursförstärkning inom förvaltningen. Förhoppningsvis kan vi inom ett år se resultat av denna satsning med ett minskande antal hushåll som uppbär försörjningsstöd. Målet är en minskning med 20% och tf centrumledare konfirmerade att man med ovan åtgärder kan nå detta mål.
Under hösten har vi diskuterat delegationen och till dagens arbetsutskott har det framkommit att vissa belopp inte är tidsenliga. I kommande förslag till nämnden ändras dessa belopp så att ärendena till arbetsutskottet blir färre – en positiv förändring i riktlinjerna för handläggarna.
Hur ser analysen ut kring delegationsordningen? Ett tag skulle alla ärenden till arbetsutskottet och nu skriver du att det ska ändras så att det blir färre.
Du vet hur den ser ut. Obefintlig. Kostnadsdrivande. Ett extra AU-sammanträde per månad. 60-80ärenden, som tar mer än en timme per ärende att skriva fram. Undantagsvis ändras besluten i nåt enstaka fall.
En KalleAnka-hantering som ökar kommunens kostnad och kränker brukarna.
Sorgligt.
Som högsta ansvarig i kommunen har bäde du och K-Å Persson ,de senaste 8 åren-,på ren svenska; helt enkelt ”skitir i ” hur politiker och tjänstemän härjat fritt med känt resultat i socialnämnden.När det nu finns politiker med ansvar och engagemang så hånar du bara. Vet hut och skäms!
Medborgare, det vore bra om Du gav konkreta exempel och stödde Dina påståenden på fakta. Återkom med det så ska jag ta Dina utfall i beaktande:-)
Ingen analys PerE? Vad är resultatet av hattandet? Direkta konsekvenser och indirekt att man inte har förtroende för tjänstemännen?
Pingback: Vart tog den gula tröjan vägen? | Lars Erikssons Blogg