Har blivit tipsad om en biogasresa som jag tyvärr själv inte kan åka med på. Men varför skulle det hindra dig från att följa med.
Här är ett extrakt om resan:
Välkommen på studiebesök och skördedemonstration den 19 sep. Dagen anordnas av Biogas i Lundaland och Partnerskap Alnarp.
Gräs och vall har en stor potential som biobränsle och genom att använda marker som inte används för matproduktion konkurrerar det inte med livsmedelsförsörjningen. Skörd av gräs på sådana marker kan dessutom gynna den biologiska mångfalden. På förmiddagen den 19 sep visas hur man skördar gräsmarker för användning för biogasproduktion samt diskuterar med markägare m.fl. om logistik, avkastning, biologisk mångfald m.m.
På eftermiddagen åker vi vidare och besöker två biogasanläggningar av olika storlek och olika inriktning. Den första, utanför Kristianstad, har en storskalig produktion med inriktning på att producera fordonsgas. Den andra, utanför Knislinge, är en gårdsanläggning med inriktning på gårdens resurser och behov.
Klicka på denna länken för att läsa mer om studieresan: Studiebesök 2012-09-19
Anmälan: senast 14 sep till markus.paulsson@lund.se eller
http://partnerskapalnarp.slu.se/konf/20120919.aspx
”Gräs och vall har en stor potential som biobränsle och genom att använda marker som inte används för matproduktion konkurrerar det inte med livsmedelsförsörjningen.” Tamboskap, som t ex nötkreatur och får, äter hö (utom på sommaren då de går ute och betar gräs). Hö är ”gräs” och detta gräs odlas som ”vall”. Hästar äter också hö. Det behövs en hel del vallodling för att dessa djur ska kunna finnas på de skånska gårdarna. Eftersom jag antar att i ”matproduktion” även inräknas mat till djuren, så återstår endast mark som ligger i träda. Jag tror inte att det finns särskilt mycket mark i vårt landskap som ligger i träda. Rent logiskt sett börjar detta med att odla för biobränsle att rimma litet illa med att vi vill ha kvar våra skånska och svenska mjölkbönder – för det vill vi väl?