Stormen i vattenglaset som får bägaren att rinna över?


När detta skrivs vajar trädkronorna fram och tillbaka utanför i den kraftiga höststormen. Naturen, när man utsätts för dess fulla kraft, är det en imponerande upplevelse. Man kan bara vara – acceptera faktum och beundra och kontemplera över vår plats på jorden.

Jag ser att det kommer blåsa upp till storms även i politiken, då över arvodena. Från mitt perspektiv är detta inget att titta på stillasittande på medan dramat utspelar sig. Här krävs det agerande och ställningstagandande från alla aktiva politiker i kommunen. Det har varit en en följetong utan dess like sedan i våras när kommunstyrelsen fattade beslut om tillfälligt höjda ersättningar.

I ett framflyttat arbetsutskott för kommunstyrelsen kommer man ta upp en ändring av arvodesreglementet. Nu verkar det vara väldigt bråttom efter att ärendet legat vilande i ett halvår. Tänk om man med samma entusiasm hade angripit det verkliga problemet – hur många spaltmeter man kunnat spara. Dessutom, hur mycket mer hade man kunnat fokusera på huvudfrågan, som enligt kommunstyrelsens ordförande i en artikel i Skånska Dagbladet den 2011-10-21, är kommunens ekonomi och inte arvodesfrågor.

Kommunledningen verkar jobba övertid med att täcka över feltrampen som begåtts under året för att hinna med att få en jul som går i fredens tecken. Jag förutspår att så inte kommer hända. Ligger balkarna fel i huset är det inget som man enkelt kan fixa till med lite spackel. Det är uppenbart att man har tappat kontakten fullständigt med verkligheten.

Denna onsdag föreslår kommunstyrelsens beredning, att i ärende 4 på KSAU 2011-11-30, revidera reglementet för ersättningar till förtroendevalda. Förslaget gör gällande att man under max 3 månader skall kunna höja fasta arvoden  med 1 prisbasebelopp per år. 2011 är ett prisbasbelopp 42800 kronor. Förslaget visar på stort politiskt mod. Ja det är så mycket mod att det är på gränsen till dumdristighet. Spontant känns det som att dumdristigheten är manifesterad.

Som av en händelse verkar förslaget vara ett beställningsjobb för att retroaktivt rättfärdiga klanteriet i våras med socialnämndens ersättningar. I det lilla perspektivet kan man konstatera att om man nu mot förmodan tar detta beslut på onsdag, så kommer vi påbörja en resa mot att vi inte kommer att begära återbetalning av vänskapskretsen i förekommande fall. I det stora perspektivet så lattjar man med något mycket känsligt som om det vore en fråga om vilket kaffepulver kommunen skall brygga sitt kaffe på. Detta är mycket allvarligt.

Argumenten mot min hållning ovan är att det är en massa populister som står i hörnet och skriker, men vad händer om mobben (ja – ”mobben” är just vad vi kallas) med skinnjackor och träningsbyxor faktiskt har rätt? Bara för att man har slips, kavaj och ett välsmort munläder, betyder det inte att man skall döma fåren efter ullen.

Politik handlar i grund och botten om förtroende. Med detta beslut kommer man att dela ut spadarna för att hjälpa Hörbys politiker att gräva sina egna förtroendegravar. Naturligtvis kommer argumentet ”att man får lita på omdömet i det enskilda fallet”. Det är lika bra att jag tar upp den frågan direkt så slipper jag svara på den bland kommentarerna nedan: Problemet är bevisligen att det omdömet inte finns att tillgå, i alla fall inte i våras, då man enligt ovan analogi var och grävde i graven med bara händerna.

Men det är inte bara mörker. Faktum är, att eftersom kommunstyrelsens presidie konstaterar att en regeländring behövs, så konstaterar man därmed även implicit att förvaltningsrätten har rätt och beslutet i våras var felaktigt.

Att just explicit konstatera att man i någon instans faktiskt har gjort fel verkar inte vara den starka sidan. Det skulle vara skönt om man någon gång kunde erkänna att man har handlat fel. Tyvärr verkar det inte vara möjligt att kunna erhålla ett sådant konstaterande. Men det är ju inte lätt att vara ödmjuk när man är felfri.

Artikel i Skånska Dagbladet 2011-11-28

[poll id=”3″]

3 svar på ”Stormen i vattenglaset som får bägaren att rinna över?

  1. Björne

    Skämtar du PerElis?? Det du kallar politiskt mod vill jag kalla förakt för medborgarna och ett utryck för mental ohälsa.
    Genom att ändra på reglementet säger man att detta förfarande med arvodesförstärkningar skall bli ett stående inslag. Med andra ord planerar man att så skall ske igen? Detta visar att Hörbys ledande politiker inte är kapabla att sköta en kommun på ett normalt sätt.<<<Vi får hoppas det fortfarande finns politiker med sunt förnuft för att stoppa uppkastet!

    Svara
  2. Snorkfröken

    Själv trodde jag i min naivitet att de tillfälligt höjda arvodena i SN var en engångsföreteelse, som inte skulle upprepa sig någon gång alls under detta århundrade. Eftersom nu ett nytt reglemente ska skrivas, var den uppfattningen uppenbarligen helt fel! Däremot tycker jag inte att fritidspolitiker ska BETALA för att utföra sitt förtroendeuppdrag, dvs det är inte så många människor som utan konsekvenser klarar ett inkomstbortfall med t ex 25%. Det är heller inte så många som hux flux kan ta ledigt 25% från sitt ordinarie arbete (det hade inte min arbetsgivare sagt ”ja” till). Konsekvensen kan då bli att vi snart har en politikerkår som består av enbart förmögna människor, eller pensionärer, som ändå har sin inkomst tryggad. Tanken måste vara att alla som känner sig manade ska kunna arbeta med politik under sin FRITID (dvs kvällar/helger), det är därför det heter FRITIDSpolitiker. Så vitt jag vet har Hörby endast 1 person som är fullt avlönad politiker, nämligen kommunalrådet.

    Svara
  3. Pingback: Den kommunala resebyrån 2.0 « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.