Samarbete om det man är överens om

Till sist har det kommit ut någon kommunikation om vad som har hänt i förhandlingarna om regeringsmakten i Hörby. Efter en hermetiskt sluten förhandling sett från en enskild centerpartists perspektiv kommenteras det enligt följande på kommunens hemsida:

Vi har haft intensiva samtal mellan våra fem partier och är överens om ett samarbetsavtal och en gemensam plattform för vårt arbete, säger Susanne Meijer.

Hela gruppen ger uttryck för att man vill fokusera på stabilitet och förändring för Hörbys bästa.

– Våra samtal präglas av god ton och respekt för varandra. Värdegrundsfrågor har varit viktiga. Nu fokuserar vi på våra gemensamma beröringspunkter och frågor där vi är överens, säger Miljöpartiets Jane Cimmerbeck.

Bifall om detta kommer från samarbetspartierna.

Marie Keismar (Fp) kommenterar dock vidare

Vi är också överens om att vi inte är överens i alla frågor, men dem kommer vi att hantera i speciella beredningsgrupper.

En sådan sak som man inte är överens om är det kommunala boendet Hagadal. Centern och Folkpartiet har gått till val på att konkurrensutsätta mer av kommunal verksamhet. Socialdemokraterna gick till val om motsatsen.

Nu verkar det som just den frågan verkar vara hanterad i den speciella beredningsgruppen vid namn Socialdemokraterna.  Susanne Meijer kommenterar på sin blogg redan igår att:

Rykten surrar ute i byn om Hagadal, ännu finns Socialdemokraterna inte i en majoritetsgrupp, men vi kommer inte att vika från det besked vi gav i valet.

Socialdemokraterna står fast vid att boendet inte skall läggas ut på entreprenad.

Så just överenskommelsen att använda speciella beredningsgrupper verkar ha hållit i minus en dag innan den överenskommelsen bröts. Detta är speciellt anmärkningsvärt att Socialdemokraterna fattar detta beslut när man i en rapport från Socialförvaltningen slår fast de positiva ekonomiska konsekvenserna av entreprenaden. Helt plötsligt var Regnbågen överens om Hagadals boende, att det skall ligga kvar under kommunen.

toblerone

Förskotterad smak om vad som komma skall

Vallgårdens entreprenad har konsekvent legat under budget och vi har i den verksamheten haft en kristallklar kostnadskontroll. Nu säger vi välkomna till Tobleronedivisionens inträde på arenan där kostnadskontroll inte ens finns på radarn i en Socialnämnd som går 30 miljoner back.

Med fackförbundet Kommunal vid Socialnämndens roder är chansen liten att vi skall någonsin nå de nyckeltal som Alliansen satte upp och som vi jobbade mot angående bemanningarna på boendena.

Skånska Dagbladet refererar i tidningen 2014-10-18:

Susanne Meijer låter förstå att sista ordet om privatiseringen av äldreboendet inte är sagt.
– Vi får se var det landar. Som utredningen ligger i dag finns det ingen ekonomi att lägga ut driften på entreprenad.

Som alltid gäller ”som man ropar i skogen får man svar”, och med Socialdemokraterna och Kommunal vid rodret kommer ropet till förvaltningen säga ”ge oss ett resultat som säger att valfriheten kostar något så vi kan skippa den”. Att det svaret kommer landa i soptunnan står utom allt rimligt tvivel.

indiskt reprtick

Reptrick

Vem i hela friden skulle vilja från Centerns sida sitta i Socialnämnden och ta ansvar för att montera ned den politik som vi jobbat så hårt för att få till under fyra år? Inte jag i alla fall. Men det har säkert ni läsare sedan länge konstaterat att jag tagit beslutet att inte vara en kandidat att medverka i denna regnbåge.

Att sno ihop en socialpolitik torde bli det mest omfattande reptricket sedan Calle Örnemarks skapelse utanför Jönköping. Tag bara måltidsavgifterna där det kommande kommunalrådet lova att rösta för en kommande motion från Sverigedemokraterna.

Men det som är mest intressant är att få reda på hur Kristdemokraternas kalkyl för att vara med i samarbetet sett ut. Med risken att förintas i rollen som röstboskap väljer man att med sitt enda mandat bli en perifer spelare i regnbågen. Detta gör man i stället för att kunna föra en tydlig oppositionspolitik med en tydlig kommunikation mot väljarna, ungefär som Vänsterpartiet valt att göra.

Och som om inte det var nog; som konservativt högerparti blir man tvingad att vara en del av den socialdemokratiska omstöpelsen och förstoringen av kommunens verksamhet. Tänk att förklara det under valrörelsen 2018. För inte var det meningen att Kristdemokraternas hela valrörelse handlade om att få en herr Ström till byggnadsnämnden?

Den före detta kristdemokraten Louise Hedlund konstaterade direkt vänsterkantringen inom partiet och tog steget över till ett annat konservativt parti; Sverigedemokraterna. Så redan nu stärks Sverigedemokraterna genom Regnbågens agerande.

Från att varit ett parti utan politiker och utan politik så börjar Sverigedemokraterna populeras med etablerade politiker som inte känner sig hemma med att hela det politiska etablissemanget viker sig baklänges för att stänga ute Sverigedemokraterna; det parti som trots allt representerar var femte Hörbybo.

Så, den stora frågan är hur länge högerflanken på regnbågen kommer hålla ut med att vara ett transportkompani till knapptryckardivisionen som socialdemokraterna utgör. Vad tror du?

[poll id=”8″]

 

7 svar på ”Samarbete om det man är överens om

  1. Edvin

    Du anser alltså att vi ska släppa in Sverigedemokraterna i majoritet?

    Svara
    1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

      Det skriver jag inte, utan det är förhållandet att man överger sin ideologi under förevändning att hålla SD utanför möjlighet till påverkan. Demokratiskt borde SD ha en 20 procentig påverkan om det inte vore för att partier går över stock och sten för att motverka det.

      Det är den officiella anledningen till att man agerar som man gör, för att som man säger ”åstadkomma politisk” stabilitet. När någon säger det (och vi har hört det från väldigt många regnbågskamrater den senaste tiden) då skall man tänka tillbaka på Göran Perssons uttalande om Kina: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=912457

      Inofficiellt så handlar det om mindre nobla processer om att tillskansa sig poster till priset av att kunna driva den politik som man gått till val på. Utifrån dessa mindre nobla operationer så ter sig utfrysandet av Sverigedemokraterna som en överlagrad barnslighet i stället för ett strategiskt-etiskt ställningstagande.

      Svara
  2. Less is Less

    S+MP+V Fick i Hörby kommunalval stöd av 32,7% av väljarna.
    Det är helt otroligt att alliansen låter en så liten vänsterminoritet styra, när befolkningen tydligt röstat konservativt (Alliansen +SPI + SD)
    Alliansen måste ta sitt ansvar och prata med det parti som 30% av Hörby sympatiserar med (SD fick 30% i riksdagsvalet), annars kommer Allaiansen att förtvina till valet 2018.

    Svara
    1. Edvin

      Har du nån aning om hur Sverigedemokraterna i Hörby arbetar? Mig veterligen har SD inte lagt en enda motion under denna mandatperiod. Man gick till val på tjänstemannahets i valrörelsen. Låter det fortfarande lika bra?

      Svara
      1. Bertil Andersson

        Ursäkta Edvin!!! Har du sovit skönt dessa 4 åren så
        är det tid att vakna nu i elfte timmen. Det är i allafall
        några stycken och några är på gång

        Svara
        1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

          Edvin har ju trots allt deltagit i debatten de senaste fyra åren, vilket är något som vi fortfarande väntar på att SD skall göra. Jag konstaterar trots Louises övergång att SD i stort är ett parti utan vare sig politiker eller politik i Hörby.

          Svara
  3. Debattvillig

    Alla partier ni representerar är enligt mig Sveriges och 2000 talets största hycklare.

    Ja jag är elak, men här följer anledningen.

    Alla partier förespråkar demokrati inte sant?
    Nuff Said.

    Alla partier spottar dom hundratusentals väljare som lagt sin röst DEMOKRATISKT på SD. Jag sympatiserar inte för fem röda sekunder med SD. Jag anser att dom är en bunt rednecks.
    Men min åsikt står inte i stäv med min kamp för demokratin.

    Sluta hyckla, sluta dumförklara, sluta negligera, sluta spotta på deras väljare.
    Ni gör SD till martyrer och med det växer dom än mer. Jämför 2010 och årets val. Varför blev det så?

    Samarbeta istället, ta debatten och låt bönderna göra bort sig.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.