Igår har det varit rundtur på Linderödsåsen. Den guidade turen på småvägar i kommunens östra delar är en del i informationskampanjen för att bevara Linderödsåsen som en plats utan vindkraftverk.
Sorgligt nog behöver man inte ge sig ut på rundresa för att konstatera att det som pågår i vår kommun är en kamp mellan kortsiktiga kapitalintressen och långsiktigt bevarande och utvecklande av naturresurser i vår östra kommundel. Rundresan var mer ett tillfälle att möta de boende och företagare i området.
Om man besitter minsta lilla empati kan man inte göra annat än att hålla med budskapet från de boende. Vem vill titta på ett snurrande vindkraftverk som genererar ett lågfrekvent buller och sänker värdet på fastigheten? Vem vill exploatera ett gammalt kulturlandskap för industriell elproduktion? Ja, kort och gott, vem är det som vill ha vindkraft här? Det är ingen hemlighet att politiskt inflytelserika personer i kommunen är drivande bakom utfallet till det tematiska tillägget till översiktsplanen.
I grund och botten är det du och jag som skattebetalare som vill det, eftersom dessa verk är kraftigt subventionerade för att de ses som en storskalig lösning till energikrisen som vi gissar står runt hörnet. Det är vi skattebetalare som vill att markägare skall tjäna storkovan på att sätta upp dessa verk, utan att väga detta mot andra natur- och ekonomiska intressen. Otroligt nog verkar det som att miljörörelsen tittar åt ett annat håll och låter detta fortgå. Jag är förvånad över deras frånvaro i debatten, fast hur många vindkraftverk finns på Södermalm egentligen?
För mig som kommunpolitiker verkar det som om vi i Hörby fullständig har kapitulerat inför vindkraftslobbyn och bortser från möjligheterna som en oförstörd Linderödsås faktiskt kan bidra med till kommunen. Förutom de fina boendemiljöerna kommer framtidens behov av orörd natur inte att minska. Vi har en fantastiskt resurs i kommunen, men av allt att döma har just detta faktum inte kommit de som initierat planen till del.
Vi i kommunen ser oss som en främjare av småföretag. När man dock betänker vad vindkraftsetableringen på Linderödsåsen de facto kommer innebära, är det ett hämmande av just den typ av näring som vi försöker stödja. Så här står det i kommunens näringslivsstrategi fram till 2015:
Besöksnäringen som identifierats till en av de snabbast växande näringarna i Sverige, har en stor utvecklingspotential i Hörby. Med den vakar naturen, småskalighet och fruktbart samarbete med övriga kommuner och entreprenörer runt Ringsjön, finns stora möjligheter för Hörbys besöksnäring att ta en stark position i Skåne.
Att detta bara är mer än ord är bekant med tanke på kommunens samarbete med Lindrödsåsens turism. Kommunens näringslivschef ingår i projektet Hotspot Kölleröd som just jobbar för att skapa förutsättningar för den småskaliga turismen som vi gärna ser etableras här i kommunen.
En storskalig etablering av vindkraft av internationella bolag just på Linderödsåsen är precis den utveckling som vi i näringslivsstrategin inte vill premiera. Ingenstans står det i näringslivsstrategin att vindenergiproduktion är en näring som vi ser som bärande eller central för framtiden i kommunen. Den aktuella vindkraftsetableringen slår undan benen för den etablering som vi önskar i kommunen i framtiden och som vi jobbar aktivt med.
Så i stället för att försöka tillmötesgå de fåtal särintressen för vindkraftsetablering med ett tematiskt tillägg, borde vi i stället jobba för att alla delar av kommunen har optimala förutsättningar för att bygga upp besöksnäringen. Hur går det med planerna för det i dessa delar av kommunen, eller är det endast i Fulltofta som denna besöksnäring skall ges dessa optimala förutsättningar? Jag vill se att näringslivsplanerna hänger ihop med översiktsplaneringen i kommunen – det är väl ändå inte för mycket begärt?
Är det så att vi är så desperata för alternativa energikällor att vi är beredda att offra förutsättningarna för besöksnäringen? Är det så att de diskussioner om biogas som vi har fört, och där vi har alla förutsättningar för i kommunen, överskuggas av översubventionerade vindsnurror? Är det så att vi i kommunen väljer lösningar som inte har sund ekonomi för att vi inte förmår att organisera oss för en biogasanläggning?
Roligt att du lyfter fram Hotspot Kölleröd där jag ju är projektledare. Som sådan var jag inbjuden på bussresan för att berätta. Jag vill betona att det i projektet finns många olika åsikter om vindkraften, och även vindkraftsintressenter som är med. Vi representerar besöksnäringen, lantbruket och föreningar. Själv har jag ett boende som jag vill utveckla och tycker personligen att satsningen på biogas i grannkommunen är spännande att följa.
http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/article1668974/Anlaggning-for-biogas-byggs-norr-om-Roddinge.html.
Vad säger Moderaterna då, ska vi smälla upp ett kärnkraftverk där istället?
Om du tänkter efter…..Tror du att det behövs ?
Varför skall man ha energiproduktion i denna sköna miljö när det finns andra bättre lämpade lokaliseringar ?
Snarare inget alls då det gång på gång visat sig ruskigt ineffektivt och slöseri med resurser. Kapitalförstörande för privatperson, djurlivet drabbas kraftigt, genererar knappt någon ström över tid. Listan kan göras lång men faktum kvarstår, vi ska inte ha skiten.
Om jag inte uttalar mig för Moderaterna utan för mig själv i stället, ser jag att vi inte skall premiera ett energislag framför ett annat med subventioner. Vindkraften är så subventionerad att den kan strösslas ut över landet, även där den inte är ekonomiskt lönsam gentemot andra energislag.
Det är helt rätt att använda koldioxidtaxering för styrning från fossila bränslen. Det skall vi trycka på ytterligare och beskatta produktionen och minska konsumtionsskatten. Elen kanske inte blir billigare initialt för konsumenten, men vi får en bättre ekonomi i systemet som helhet med mindre klondykeföretag och mer långsiktig forskning.
Är det miljöpartiets mening att vi skall ha vindkraftverk överallt? Är inga områden fredade för vindkraftsetablering? Skall vi ha vindkraft till varje pris? Finns inga andra värden för området som man behöver ta hänsyn till?
Vad säger Grön Ungdom om biogas?
Vi är ett par av dom som har hus i närheten av den aktuella etableringen. Eftersom vi enbart har sommarstuga… (min fru sedan 1962 via sina föräldrar, och jag sedan 1980) så räknas ju inte vi såsom ”boende eller kommuninnevånare” (har vi förstått) Trots detta är vi mycket oroliga. Vi kan få vindkraftverk på 700m avstånd både framför OCH bakom oss. Tystnad är en bristvara idag, precis som orörd natur och kvarvarande vildmark. Jag tog med Db-mätaren upp en helg och mätte 32 dBA bakom stugan ! Jag tycker att det är en fantastisk tillgång att ha en plats att kunna koppla av på och njuta av tystnad och natur.
Det vi skall ta i beaktande är att om vissa av oss uppskattar tystnaden idag så kommer denna att vara än mera värd för kommande generationer.
Nu är det ju INTE så att vi är motståndare till vindkraft ! Vi anser att det är
viktigt att vi satsar så att vi lär oss att komma vidare till mer effektiva lösningar och det gör vi genom att prova oss fram. Då gärna på platser som inte stör andra levande varelser.
Det som är så konstigt är den haltande logiken….
Det är ju viktigt att verken går så mycket som möjligt. Då måste det blåsa mycket. På land finns det ibland fladdermöss och hotas dessa så stänger man av, blir det skuggor för intillboende så stänger man av…. Det kan ju inte bli så många timmar över kan man tycka…
Om man istället hade satt dem ute till havs så blåser det och ingen borde heller reagera på buller och skuggor. Det borde även vara ont om fladdermöss där ute..
Men det är klart. Ute till havs är det även ont om markägare som anser kortsiktig personlig vinning viktig.
Bra blogg ! Modigt att du som politiker vågar vara ”icke politiskt korrekt” genom att tycka sisådär om den planerade vindkraftsetableringen.
Det enda logiska strategiska valet för Hörby Kommun är att bevara tystnaden. Väljer man den vägen så kommer man att att kunna erbjuda resten av Europa något unikt i framtiden !