Ja, var är dialogen någonstans?

I dagens Skånska Dagblad finns det en insändare från representant för de drabbade i området som kommunledningen planerar att anlägga en vindkraftspark. Skribenten efterlyser den utlovade dialogen från kommuntoppen. Efter att ha läst insändaren märker jag att jag sitter försjunken i djupa tankar – jag känner kalla kårar utmed ryggen.

Det är otroligt tyst i kommunen om jättebeslutet om vindkraftsparken. Endast de direkt drabbade vill lyfta detta upp till ytan. Frågan är varför näst intill hela politikerkåren ansluter sig till tystnaden. En hel politikerkår, som borde få sin näring av den offentliga debatten, verkar ha kommit på undantag. Om detta måste vi diskutera!

Hur många inom politiken är det som egentligen varit med och tyckt om denna vindkraftsplan? Jag skulle gissa att det är väldigt få med tanke på att ingen, utanför en liten krets, har bildat sig en uppfattning.

Spontant så har jag sett två stycken, förutom mig själv, som har deklarerat en ståndpunkt i ärendet; Det är Torbjörn Malvå i Miljöpartiet som tycker att det är bra med vindkraftsparken och Louise Hedlund från Moderaterna som inte tycker det är bra. Heder till dessa två, men var finns alla andra i debatten? Tidigare har man läst om politiker som tycker det är bra att visa flagg, men inte här.

Under tiden som tystnaden råder i Hörby fortsätter planeringen för vindkraftsparken. Kommunen betalar för att genomföra dyra artinventeringar, något som vindkraftsbolagen skall göra. Varför håller vi på och subventionerar dessa bolag när vi inte subventionerar PROs hyra hos Pelle i hotellet? Vad är skillnaden? Ingen debatt – tystnad råder.

Under ett antal veckor har jag läst insändare i tidningen som säger att ”nu skall politiken sluta bråka och sluta upp” – är tystnaden resultatet av uppslutningen? Sinnebilden för en fungerade offentlighet är just den aktiva debatten. Var är den i Hörby? Varför skriver även politiker under pseudonym i debatten? Kostar den så mycket att faktiskt ha en politisk åsikt i kommunen att de flesta avstår att vara drivande och sällar sig till tystnaden?

Är politiken så illa ute i Hörby efter de gångna två årens skandaler att man inte klara en offentlig debatt? Har det överordnade politiska målet övergått från att vara en ledande kraft för förändring till att bevara någon form av status qou för att inte rämna ner i någon avgrund där populismen sopar banan?

Man får en riktigt obehaglig känsla av tystnadens kalla vindar som drar fram över Hörby denna vinter.

2 svar på ”Ja, var är dialogen någonstans?

  1. Anita Ullmann

    En plan för en vindkraftspark är något annat en ett tematiskt tillägg till en översiktsplan. Det gäller att hålla sig till rätt begrepp i debatten om man vill föra en seriös sådan. Finns det en plan för en vindkraftspark så har jag i alla fall inte sett den och skulle så vara fallet vore det ett tillståndsärende som handläggs hos länsstyrelsen och där kommunen har vetorätt.

    Om vi någon dag ska ha ett bra och ur alla synpunkter hållbart tematiskt tillägg borde vi snarast anlita hjälp av en eller flera sakkunniga som gör en balanserad bedömning av lämpliga platser i kommmunen. En bedöming som beaktar både miljövinster genom rätt placering där vi får mest effekt och vindkraftens påverkan på närmiljön.

    Vi borde kanske ha skickat någon ansvarig från kommunen till konferensen som hölls i Stockholm i början av månaden så hade vi fått betydligt mera kompetens i området och möjligtvis kunnat föra en saklig debatt istället för att som nu endast tycka och påstå en massa saker utan tillräcklig sakkunskap. http://www.naturvardsverket.se/CWE2013

    Frågan är inte så enkel och det finns som för det mesta många nyanser mellan svart och vitt.

    Svara
  2. Debattvillig

    Problem anita är att vi behöver fylla halva Sverige med snurror för att ens komma upp i nämnvärd effekt. Idag får vi procentuellt sett instabila ynka procent.

    Tilläggas skall även faktumet belysas att vindkraft kontra annat ur LCA synpunkt är bedrövligt. Detta missar miljöantagonisterna som gapar högt och skanderar att vi ska ha mer vindkraft.

    Vind, sol, vågenergi etc är för det första instabila källor sen är tex sol inget vi kan tillämpa i full skala.

    Däremot är GEN4-5 reaktorer framtiden. Just nu byggs reaktorer för fullt i hela världen. Varför?

    1. Stabil källa.
    2. Säkert.
    3. Billig ström.
    4. LCA’n är lägst jämfört med andra.

    Ren fakta, inget som går att debattera bort.

    Alla källhänvisningar finns på min blogg i inlägget som är riktat till dig.

    Gällande vindkraften så se vindstat.nu

    Bästa hälsningar DV.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.