Ofta har fullmäktige karakteriserats som ett transportkompani med rollen att dunka igenom majoritetens beslut från slutna konferensrum med liten insyn. Men med ett minoritetsstyre så öppnas forumet upp för diskussioner. Detta torde vara positivt för demokratin i Hörby.
Jag kommer ihåg en gång under förra mandatperioden när vi hade en politisk debatt i fullmäktige i ett ämne som inte var ett beslutsärende. Det var våren 2011 när vi diskuterade Socialnämnden och problemen där. Det var mycket uppfriskande att höra hur företrädare såg på utmaningarna. Det är sällan man kan diskutera politik och ideologi genom stora svepande penseldrag.
Men gångerna när det har uppstått debatt har varit lätträknade. De enda tillfällena med spänning och debatt har infunnit sig på allvar har varit när något parti inte helt varit förintat i blockpolitiken. Än mer spännande har det varit när kommunalrådet lämnade sitt parti efter sig och gick samman med den disciplinerade knapptryckardivisionen i Socialdemokraterna.
Nu står en helt ny verklighet framför dörren i fullmäktige i Hörby. Ett nytt politisk landskap håller på att smidas i konferensrummen nere på kommunkontoret. Ett fullt tänkbart scenario är att den Socialdemokratiskt ledda koalitionsregeringen blir ett minoritetsstyre.
Det kommer innebära att, för att få igenom sin politik, kommer koalitionen behöva förhandla på varje sakfråga med partier utanför koalitionen. Detta borgar för en mycket mer dynamisk politisk verklighet. Detta är något som vi inte direkt är bortskämda med i Hörby.
Å andra sidan kommer en sådan situation kräva att oppositionspartierna aktivt måste ta ställning till fullmäktigebesluten. Tiden är över när partierna kunde sitta stilla och inte behöva ta ställning inom ett regeringssamarbetet. Allt är förhandlingsbart och det är bra för demokratin.
Vidare kommer oppositionens möjlighet att bedriva politik och politisk kommunikation öka. Väljarkåren kommer ha en bättre information baserat på debatten som förhandlingarna mellan partierna resulterar i. Ett aktivt parti som förstår att nyttja detta kan se 2018 an med tillförsikt.
Det är bra att fullmäktiges position flyttas fram som den arena där politiken diskuteras. Det kommer bli tydligare för medborgarna vem som tycker vad och det kommer krävas att partierna blir mer professionella att formulera sina ståndpunkter.
Jag skall inte sticka under stol med att jag ser fram emot ett dylikt scenario. Hörby behöver mer debatt och mindre tystnad. Belackarna kommer hävda att det ger beslutsimpotens, men en del av den impotensen kallas demokrati. Risken att ett litet antal personer springer iväg med makten och beställer tavlor och bygger totempålar efter eget behag minskar med demokratins intåg i vardagen.