Så har det studsande ärendet om vad man skall göra för att stötta turismverksamheten i kommunen kommit tillbaka till kommunfullmäktige. Det var ett år sedan senast när det dåvarande kommunalrådet lanserade högtflygande planer på ett turismbolag som skulle syssla med att skapa cykelstigar och campingplatser.
Fullmäktige ansåg då att det var en dålig idé. Den gången, liksom årets version av turismsamarbete hade stora problem med att faktiskt kunna visa att man har en ekonomisk plan.
De handlingar som delades ut på fullmäktige saknade i princip en budget samt vilka mätbara effektmål som samarbetet har. I år var det dock ingen i församlingen som ansåg att det utgjorde några problem.
Inte heller var det någon som ställde frågan om vad en kommun skall hålla på med. Är det en kommunal angelägenhet att hålla på med tursimverksamhet?
I en tid när kommunen blöder kommittar kommunen 900 000 kronor till samarbetet och man tänker anställa tre personer samt ett antal sommarjobbare. Då om någon gång är det dags att ifrågasätta om turismverksamhet är något man skall ägna sig åt.
Faktum är att det föreslagna samarbetet fortsätter att delvis duplicera de funktioner som Tourism in Skåne tillhandahåller. Är det ett effektivt utnyttjande av de kommunala resurserna och är det ett gott ansvarstagande av vår samlade politikerkår?
Den sammanräknade notan för ytterligare ett finansiellt kalas, den kommer att skickas till skattebetalarna 2016. Var så säker – trots att Regnbågen i sitt program inte hade några skattehöjningar för att finansiera ökande verksamhet och åtaganden.
Ideologiskt försökte jag för ett år sedan beskriva i ett tal i fullmäktige vad det är man håller på med genom att ta liknelsen med ett kommunalt mejeri. Alla inser lätt att det inte är en kommunal angelägenhet att organisera mjölknäringen och distributionen. Om ni tänker efter så är det inte speciellt stor skillnad mot den föreslagna turismverksamheten.
Det är inte så att man bara skall låta näringen gå vind för våg, men att etablera sig som en central spelare är inte rätt – det är en roll för våra innovativa företagare, deras nätverkande och infrastrukturen som finns på regional nivå.
På kommunal nivå är det kommunens roll att vara en företagscoach så att vår lokala besöksnäring kommer upp på de plattformar som redan finns för att nå ut till sina kunder.
Min vision är en smalare och vassare kommun.
Det är inget som uppnås när Meijeribranschen får ställa och styra i kommunen. Än ses ingen ända på socialiseringen när de liberala och konservativa delarna i startfältet i Hörbys kommunfullmäktige sitter tysta och ser på när kommunen blir större och större. Detta genom att ta på sig fler åtaganden och därmed utöka sina finansiella risker.