En socialdemokratisk företrädare i Hörby deklarerade stolt att socialdemokratiska skattehöjningar leder till ökad köpkraft. Ökat intag av skattepengar och utdelning av bidrag gav mer köpkraft. Som vän av ordning frågade jag hur skattehöjningar och omfördelningar av pengar ökar köpkraften.
En annan glad socialdemokrat hoppar in i diskussionen och säger följande:
Är väl inte så svårt att förstå att ökad inkomst ger ökad köpkraft. Sedan att vi omfördelar för redan välbesuttna, är en S politik som vi alltid jobbat med.
Orden kom från det Socialdemokratiska kommunalrådet i Hörby Susanne Meijer. Något vidare resonemang hur ökad köpkraft skapas genom ökad reglering kommer inte. Senare i diskussionen kommer följande uttalande:
Susanne Meijer Hur menar Roger, borgarna har ju fokus på att öka lön för medelklassen. Arbetare och icke lönsammare i samhället har ökat mycket, tillsammans med ökade klasskillnader. Jag mfl förespråkar en medborgarlön, då har alla en värdighet och grundinkomst. Känner sig behövda och vi kan ha socionomer till annat än att kontrollera om folk sökt dina x antal jobb innan socialbidraget betalas ut.
Här har vi ett Socialdemokratisk kommunalråd som förespråkar slentrianutbetalningar av bidrag i stället för att normen är att man skall jobba för pengarna. Om dessa strömningar finns inom socialdemokratin är jag djup oroad. Relationen med Miljöpartiet verkar vara mer smittsam än någon kunnat tänka sig.
Jag blir personligen upprörd över att mitt arbete skall finansiera de som väljer att inte arbeta. En verklighetsuppfattning som står långt ifrån allt som jag tror på.
Men det är väl en ny form av socialism som kuckelurats fram när hon slipper själv jobba och är överkucku för utdelning av skattepengar. Och det är väl klart att om man skall finansiera sådana visioner behöver man nog en rejäl skattehöjning. Vi får se i november vad regnbågskollegorna i Hörby kan tvingas till.
Är det så att man i Susanne Meijers värld får sin värdighet genom en utbetalning utan att ens få frågan om du har gjort vad du kan för att bidra till samhället?
Om man sätter uttalande i relation till det socialdemokratiska nationella målet att Sverige 2020 skall ha Europas lägsta arbetslöshet blir jag än mer oroad. Har vi här fått en glimt av hur det skall gå till?
Onekligen är det så att Socialdemokraterna nationellt har en tillväxtfientlig politik. En politik som i praktiken stödjer behovet av att koppla bort de riktiga jobbet från arbetslösheten.
Det är så talande att ingen av de lokala Socialdemokraterna kunde svara på min fråga hur något av de förslag som har kommit från vänsterregeringen än så länge kommer leda till ökad köpkraft genom högre tillväxt.
Det är inte utan att man funderar på symboliken i nedan Facebook-inlägg från ovan kommunalråd om en gravsten över arbetaren.
Frågan är hur många medlöpare som finns? Medlöpare som kan tänka sig en total kapitulation inför uppgiften att ge alla som kan jobba chansen till ett arbete?