Ännu fler gubbar

Precis efter valet skrev jag om att gubbväldet har flyttat fram sina positioner i och med valresultatet (läs länken nedan). På decembers månads fullmäktige valdes ledamöter till nämnder och styrelser i kommunen. Kunde valberedningen stämma i bäcken mot gubbkantringen undrar man då? Jag har gått igenom valet och plockat fram lite tänkvärd statistik.

andel i nämnderostyrelser andel i fullmäktige

Till vänster är fördelningen mellan män och kvinnor i fullmäktige och till höger är fördelningen mellan män och kvinnor i nämnder och styrelser. Både i fullmäktige och nämnderna så kom nomineringarna från partierna själva och inte som en följd av väljarnas beslut.

Vi kan med detta konstatera att antingen har partierna en väldig otur eller så är det så att jämställdheten håller på och kantrar inom partiväsendet i Hörby. Vi måste ställa oss frågan varför det ser ut som det gör?

Efter min förra bloggning när detta stod klart för alla och envar att övervikten av män uppenbarligen inte representerar hörbybefolkningen på ett bra sätt. Sedan dess så har valberedningen jobbat och tagit fram personer till de förtroendeposterna i kommunen. Hade man lärt sig något? Uppenbarligen inte eller så är det så illa ställt att det inte finns fler kvinnor att tillgå inom partierna.

Naturligtvis har jag mina fördomar som jag tänkte bekräfta genom statistiken. Alla som har minsta lilla livserfarenhet vet att genom statistik kan man bevisa vad som helst – speciellt när det är ur små dataserier som partiväsendet i Hörby utgör.

Jag tog därför fram statistik på hur könsfördelningen är inom de kommunala nämnderna och styrelserna. Jag har även viktat datan för att göra den mer relevant från ett maktperspektiv (se nedan om Viktning).

kön_per_nämnd_viktat

Könsfördelningen inom nämnderna, viktade på position

Könsfördelningen inom nämnderna ser faktiskt helt OK ut förutom i fyra undantag: Byggnadsnämnden, tekniska nämnden, HIFAB och revisionen. Alla dessa har ett sämre värde än vad fullmäktige har.

Vad som är intressant är att både byggnadsnämnden och tekniska nämnden är de ”hårda nämnderna” vilket skulle förklara att män i högre grad är intresserade av att sitta i dessa nämnder. I kampen om posterna gör männen mer än kvinnor för att komma dit.

Detta kunde inte ha varit en överraskning men blott kunskapen om detta borde gjort att fullmäktiges valberedning skulle haft extra observation på detta fenomen. Men icke. Det är även lite förvånande att både HIFAB-styrelsen och revisionen helt saknar kvinnor.

Om man bryter ner mandaten i fullmäktige och i nämnderna och styrelserna på parti och innehavarens kön så får man följande diagram.

andel i fullmäktige_son_per_parti

Fördelning mellan män och kvinnor i kommunfullmäktige (KF) och nämnder och styrelser (N&S) per parti. Ej viktade siffror, endast antal.

Vi ser i diagrammet ovan att de partier som i mitt förra blogginlägg som pekades ut som syndare i jämställdhetskampen scorar fortfarande väldigt dåligt. SD, SPI och M har dock fått sällskap av ytterligare ett parti; C. Om man skulle ordna partierna på en höger-vänster skala så så ser vi att alla dessa fyra partier befinner sig mer åt höger än de övriga partierna.

Jag tycker det är otroligt dåligt av partierna att inte jobba mer med frågan om jämställdhet i representationen. Det är i grunden ett demokratiskt problem att vissa grupper är underrepresenterade. I och med att partiväsendet är konstitutionaliserat inom vår representativa demokrati så måste man ta detta på allvar. Vidare så kommer ojämlikheten med gubb-partier verka mot dessa partiers förmåga att attrahera nya krafter, både unga kvinnor och män.

Speciellt är det dåligt att inte se upp för den uppenbara gropen att ramla ner i vad gäller de två nämnderna i Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tur är väl att man på samhällsbyggnadskontoret har en sträng kvinna att hålla gubbarna i örat när grabbigheten skenar iväg.

Nu har jag tagit det enklaste och mest svart-vita exemplet, men jag gissar att vi har flera andra representationsproblem med valresultatet. Hur ser det ut med representationen av unga i fullmäktige? Hur är utrikes födda eller personer med utrikes född förälder, representerade i fullmäktige och i nämnder?

Hur ser inkomstfördelningen ut bland de förtroendevalda och per parti? Även det skulle vara intressant att veta. Vill du som läsare ta fram det per ledamot och skicka över det till mig vore jag tacksam.

Källdata

Här kan du ladda ner källfilen som jag har använt för att generera grafiken: Källdata. Du har rättighet att använda filen för alla syften (privata, offentliga, kommersiella) så länge ursprunget anges.

Viktning

Angående viktningen: För att få en bättre beskrivning av makt situationen i nämnden så har jag viktat upp ordförandeposten till 3 mandat och vice ordförandeposterna till 2 mandat. Övriga ledamöter har ett mandat. Detta avspeglar inte resultat av voteringar men syftet är att beskriva maktsituationen mellan män och kvinnor. Den intresserade kan själv modifiera i pivottabellen i källdatan.

Tidigare blogginlägg

Länk till tidigare blogginlägg om könsfördelningen efter valet: Hej hej gubbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.