Det är väl få som inte har begripit att jag har valt att inte vara en del av regnbågssamarbetet i Hörby. Med artikeln i Skånskan torde det vara ännu färre. Jag accepterar att centerstyrelsen valt självutplånandets väg.
Konsekvensen är att jag inte medverkar i de organ som Regnbågen agerar genom. Därigenom har jag stigit åt sidan och försöker inte hindra någon i den intet ont anande gnu-hjorden som rusar ner i floden, med allt vad där finns i det vattnet.
I tidningen basunerar Centerledaren Anders Larsson från Önneköp ut att jag skall ”acceptera beslutet eller kliv åt sidan”. God morgon herr Larsson, det har redan hänt. Kanske om centerledaren hade läst någon blogg hade han begripit det, men i stället så säger hen:
Jag läser av princip aldrig några bloggar.
Det är ju inget krav att läsa min blogg, men att kategoriskt avhålla sig från debatt på sociala medier känns kanske inte helt tidsenligt. Intresset kanske inte ens sträcker sig till ledarsidorna och Internet kanske inte används alls?
Sverige är ett fritt land där man får tänka och tycka vad man vill, även offentligt. En demokratisk rörelse kan per definition hantera olika åsikter utan att man behöver gå skilda vägar. Det är ordförandens uppgift att se till så att det klimatet finns.
Det är inte så att det räcker med att säga att det är högt i tak – det måste vara högt i tak också. Gamla gubbar som primärt strävar efter att beträda kommunala poster tenderar att vara exceptionellt dåliga facilitatorer för en inkluderande församling.
Att man inte har några konflikter inom regnbågen betyder med största sannolikhet att man antingen inte har någon agenda eller så lägger sig någon av parterna direkt. Det skulle vara intressant att höra någon konkret viljeinriktning någon gång…
Palme sa att politik är att vilja – vill man inget så håller man inte på med politik. Har man ingen politik så spelar det ingen roll om man sitter i opposition eller regeringsställning. Från sidan väntar jag fortfarande på en viljeinriktning…
Intressanta tankar du har.
Det finns en klar vattendelare i politiken idag. Den ena sidan säger att grundförutsättningen för demokrati är fri åsiktsbildning, yttrandefrihet och en fri debatt. Den andra sidan menar i stället att grundförutsättningen för demokrati är ett knippe åsikter. Åsiktspaketet brukar kallas ”demokratiska värderingar”, eller ännu hellre ”demokratisk värdegrund”, men alternativa formuleringar som ”allas lika värde” förekommer också.
Läs mer på:
http://magasinetneo.se/artiklar/demokrater-for-asiktsfrihet-och-demokrater-emot/
I Hörby finns det ett parti som är åsiktsdemokrater. Välkommen.
Hej Johan, jag tror att partier som förlitar sig på ”åsiktspaketet” inte kommer att kunna förnya sig i den takt som krävs för att uppfattas som tidsenliga och kommer därmed inte vara relevanta och därmed så imploderar de. Ser detta på nära håll med en repressiv kultur med uteslutningar som följd när höjden inte finns.
Endast tiden utvisar vilka som är åsiktsdemokrater och vilka som förgås. Mycket spännande område du lyfter.
Det är allmänt känt att Larsson inte tillhör de skarpaste knivarna i Centerlådan!