Skånska Dagbladet rapporterar idag att omformarklossarna på slätten kommer att bli upp till 23 meter höga. Detta är dubbelt så höga som tidigare diskuterats. I rapporter från kommunen är det inte heller aktuellt med energiutvinnning genom att ta till vara på de energiförluster från omformningen. Svek efter svek kantar denna infrastrukturinvestering.
Svenska Kraftnät säger att de blev också blev förda bakom ljuset, där de diskuterade vad som var en ”rimlig” höjd. Så de tog fram en höjd som som man skulle sälja in till kommunen för att sedan när platsen blev vald så som Svenska Kraftnät ville (Hurva korset), då kan man berätta hur det verkligen kommer se ut. Jag tror helt enkelt inte på dem längre.
Kjell Åke Persson (C) säger i tidningen att det finns inte så mycket kommunen kan göra. Vad är detta för trött attityd? Det är klart att man har alla möjligheter att påverka statliga bolag. Bara för att kommunen inte genom planmonopolet kan ändra något, är ju inte möjligheterna till påverkan slut där. För att citera Kennedy: vi gör det inte för att det är enkelt, vi gör det för att det är svårt.
Så vad göra? Jag säger ”tillbaka till rit- och förhandlingsbordet”. Se till så att Hörby kan energiutvinna från anläggningen, så att man får någon lokal nytta av det hela, och se till så att anläggningen smälter in i omgivningen. Svenska Kraftnät skall inte komma till Hörby och ljuga och snåla.
Uppdaterat: Ytterligare artikel om Svenska Kraftnäts köp av mark
Det finns inget beslut om byggnadshöjd. I samrådet som sänts ut redogör Svenska Kraftnät för att de kan bli maximalt 23 meter höga. Kommunstyrelsen har genom sitt arbetsutskott svarat på samrådet att byggnader högre än det som är normalt vad gäller lantbruksbyggnader i området (ca 15 m) inte kan accepteras. De tydliga reaktionerna från berörda understryker ytterligare att en plan där byggnadshöjden överstiger vad som redan finns i området inte har några realistiska möjligheter att gå igenom.
Det är inte kommunen som valt platsen, utan Svenska Kraftnät. Bedömningen som kommunen gjort är att en placering i Fulltofta strövområdes nordöstra hörn skulle få större konsekvenser för fler boende och ge ett stort intrång i själva strövområdet. Även Region Skåne som äger Fulltofta Strövområde har avstyrkt en placering där.
Hörby kommun har insisterat och drivit igenom kravet på en detaljplan, vilket ger störst möjlighet att undvika onödig påverkan på landskapsbild och omgivning. Med en detaljplan får medborgarna större möjlighet att säga ifrån. De detaljplaner som beslutats de senaste fyra åren hade inte varit möjliga att klubba igenom om vi inte lyssnat på medborgarna på det sätt som skett.
Kommunen driver fortfarande frågan om energiåtervinning, vilket beslutades på kommunstyrelsens arbetsutskott i augusti. http://www.horby.se/KallelserOchProtokoll/protokoll%20au%20100811.pdf
Är det praktiskt och ekonomiskt möjligt att återvinna överskottsvärmen är det oförsvarligt att inte göra det. Det verkar som blogginlägget bygger på missförstånd, som jag är glad att kunna tillrättalägga.
Jag har ett fel i mitt inlägg ovan, dokumentet som säger att energiåtervinning inte är aktuell var en miljökonsekvensbeskrivning från Svenska Kraftnät som man kan ladda ner från Hörby kommuns hemsida: http://www.horby.se/bob/Documents/MKB%20Hurva%202010-06-09.pdf
Om man skall göda den konspiratoriska ådran fyllde SkD på med ytterligare en artikel om Svenska Kraftnäts köp av mark i förväg http://www.skanskan.se/article/20100908/HORBY/709079843/1019/NYHETER/*/marken-kopt-i-forvag
Hur som helst så tror jag inte på Svenska Kraftnäts ärliga uppsåt längre, men det är ju möjligt att det är ett missförstånd.