I veckan så har kommunens industrifastighetsbolag (HIFAB) mottagit en postväxel på 100 000 kronor som sponsring av tavlan. Givaren är anonym. På Skånskans webb pågår en livlig debatt om vem som är donator. Är det kopplat till konstnärens mecenat eller är det en leverantör till fastighetsbolaget som vill hjälpa bolaget att reda ut opinionsstormen?
Är det helt oproblematiskt att ta emot gåvan? SkL:s representant är rätt så tydlig i tidningen 2012-11-30:
Enligt Helena Linde, jurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL), måste det fattas ett formellt beslut om att en gåva ska tas emot av en kommun eller kommunalt bolag.
– Den allmänna rättsuppfattningen är att kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige tar beslutet.
En gåva förutsätter både ett givande och ett mottagande, säger Helena Linde som menar att gåvan till Hörby bara är en utfästelse om en gåva så länge inget beslut har fattats.
– Det kan ju finnas ett problem i att ta emot gåvor från anonyma donatorer eftersom alla donatorer inte är önskvärda.
Om man bortser från den infekterade debatten om tavlan, vilken tenderar att ge ett svart och vitt svar där alla har en bestämd uppfattning, och fokuserar på beteendet – vad hittar man då?
Vad betyder hemlighållandet av donatorn för klimatet i Hörby där vi skall försöka vara öppna med vad vår kommun håller på med? Om inte för annat, så för slippa debatter när sanningen förr eller senare läcker ut?
Ernst and Young har levererat en rapport i ämnet: ”Den svenska korruptionen – En undersökning om svensk korruption 2012” och är en intressant läsning. Under sammanfattningen kan man läsa följande:
1. Förtroendet för politikers etiska agerande är lågt
Av de som besvarat enkäten tror 50 % att politiker tar emot mutor. Av dessa 50 % anser 82 % att det påverkar deras beteende. Vi vet givetvis inte hur många av våra folkvalda politiker på kommunal, landsting/region eller riksdagsnivå som tar emot mutor. Men det låga förtroendet i sig är ett problem. Om svenska chefer tror att politiker tar emot mutor kan det påverka en stor del av affärsklimatet mellan det offentliga och det privata näringslivet. Det finns till exempel ett flertal fall där det misstänks att Lagen om Offentlig Upphandling inte har följts.
Visst är det ett problem – hur ser marknaden ut för, till exempel, bostadsanpassningar i Hörby? Nu skall vi ju inte nämna processen om tavlan och frånvaro av upphandling där, men vilka signaler skickar detta till näringslivet i Hörby? Lagen om offentlig upphandling (LOU) kommer tillbaka; Hur skall en företagare i Hörby agera för att vinna kommunala kontrakt eller komma på ”the short list” för att undgå att behöva gå genom upphandlingen?
Från ovan rapport kan man läsa att offentligt ägda bolag utmärker sig på ett område: de tror att korruptionen i Sverige är mindre problem än motsvarande offentliga och privata organisationer.
Är det så att man inom dessa bolag har en mer naiv hållning till hur det verkligen ser ut och/eller kanske en mer tillåtande attityd till vad korruption verkligen är. Med en tillåtande attityd kommer man ej heller se behoven att ifrågasätta sin egen verksamhet.
Förtroendet för politikerna är som sagt lågt och lägst är det bland unga människor:
Varje generation måste vinnas brukar det ju heta. Det kanske inte är så förvånande att det är de unga som har svårast för att komma till de politiska partierna, att det är de unga som vänder politiken ryggen, när man ser och känner att systemet är korrupt. ”Varför bry sig”, svarar ungdomen med en axelryckning och fortsätter spela WoW.
Är detta ens ett problem för Hörbys politikerkår? Är 50% förtroende tillräckligt? Vad ligger den siffran på i Hörby?
Detta är något jag funderat på länge men mina misstankar blev än större i den olagliga upphandlingen och hur kontraktet ser ut. Nu säger jag INTE! Att det är så men hade tyvärr inte blivit förvånad om herr falkman och herr ahlkvist sitter efter detta med ett glas whiskey och det utbyts onämnda detaljer. Återigen så säger jag INTE!! Att det är så.
Men tyvärr med tanke på att ekonomin är totalt körd i botten pga skrämmande inkompetenta politiker så förvånar inget mig just nu. Nästan en miljard back! Talar inte det för något? Tjänstemännen är duktiga, livegna nickedockor som står med mössan i handen och säger ”ja tack och amen”. Med det sagt så gör dom ALLT politikerna säger. Styrelsen i HIFAB gör gång på gång inte moraliska och etiska tavlor utan även rena brott som är direkt straffbara. Det är så häftigt att P-E vågar ta bladet från mun och dryfta sina tankar utan pardon.