Dagens upplaga av Skånska Dagbladet har en artikel om två nya vindkraftverk i Råby. De boende rasar, och de har min fulla sympati. Vem vill ha 150 meter höga vindkraftverk en halv kilometer bort?
Men i följeartikeln intervjuas byggnadsnämndens ordförande Birger Torkildsson(M) som på slutet läcker information om uppdateringen av vinkraftsplanen i kommunen; Avståndet till vindkraft kommer även fortsättningsvis vara 500 meter till närmaste bostad. Birger säger i Skånskan 2013-10-16:
Skyddsavståndet på 500 meter kommer för övrigt att gälla även i det nya, uppdaterade tillägget till översiktsplanen…
Senast på fullmäktige i Askeröd var avståndet 700 enligt den muntliga informationen. Vidare argumenteras att anledningen till behovet att ta fram en ny policy är att på bättre sätt kunna styra var vindkraftsverk på placeras, så måste en uppdatering tas fram.
Om nu höjningen av det viktiga avståndet till närmaste boende inte kommer att uppdateras, så kommer det inte att finnas något större behöv av att uppdatera den befintliga vindkraftspolicyn. Och motståndet mot den kommer att vara monumentalt med tanke på vindkraftsparken på Linderödsåsen.
Låt mig göra en förutsägelse: en solid vägg är rakt framför det kommande vindkraftstillägget. Ingen kan fortsätta utsätta våra boende på landsbygden för dessa hälsopåverkande störningar.
Jag vill, även enligt femklöverplattformen, verka för en levande landsbygd. Då är inte den bästa metoden att göra om den till en passiv industriell bakgård.
Uppdaterad: Länk till artikel i SkD
Du har hellt rätt Perelis, Vem vill bo i de östra delarna av kommunen om detta blir verklighet.
Jag sitter som ordinarie ledamot i Byggnadsnämnden i Hörby för FP och jag reserverade mig kraftigt mot detta beslut att ge byggnadslov.
Hur reserverar man sig ”kraftigt”?
Gjorde du på något speciellt sätt eller reserverade du dig på helt vanligt sätt?
Den industriella vindkraftsexploateringen av Hörbys landsbygd pågår hela tiden. Mycket lite uppmärksamhet har ägnats åt exploateringarna i Sallerup och Ulatofta, trots att de planeras i mycket känslig miljö (våtmarker och skyddad ädellövskog). Tack och lov har nu mark-och miljö domstolen återremiterat ett av dessa ärenden. Michael Keismar var en av de få i byggnadsnämnden som reserverade sig mot detta övergrepp på både natur och människor. Miljönämnden passerade det hela, vilket är egentligen obegripligt Michael, i sin roll i byggnadsnämnden, ska ha all heder för att han arbetar för bibehållande av naturmiljön, och genom det, invånarnas intressen!
Vad menar du med kraftigt ???? man kan bara skratta åt era galenskaper,lusthuset som blev en resturang t.ex.
Hej Ewert.
En liten förklaring till ordet kraftigt är att man kan säga nej med ett ”nej” eller så säger man nej med ett ”NEJ”. Så enkelt var det och jag hoppas du förstår.
MVH
Michael
P.S. Jag svarar/kommenterar endast på de som är rakryggade nog att sätta ut sitt namn och inte skriver med ett ”alias”. Har alltid ansett man ska våga stå för det man säger så heders åt dig Ewert 🙂
Med tanke på det budskap som förmedlades på KF i Askeröd, att ”det tematiska tillägget präglas av stor återhållsamhet”, ter sig det minskade skyddsavståndet än mer skrattretande.
Såsom ersättare i Byggnadsnämnden i Hörby kan jag informera om att vindkraftverk som över 150 m, eller högre, i det uppdaterade tillägget till översiktsplanen kommer att ha ett skyddsavstånd på 750 meter. Vindkraftverk som är lägre än 150 m kommer att ha ett skyddsavstånd på 500 m.
Ursäkta det fatala skrivfelet: det ska vara 700 m för vindkraftverk som är 150 m eller högre. Dessa 700 m kommer att försvåra/göra det närmast omöjligt att bygga vindkraftverk i närheten av bostäder även ute på landet, vilket för mig känns väldigt bra.
Jasså?
Min personliga uppfattning är att jag inte vill ha fler stora vindkraftverk i Hörby kommun – varken i skogen eller på landet – och med ett större skyddsavstånd kommer det att bli svårare för vindkraftsbolagen att uppföra sådana i vår kommun.
Ang.artinventeringen Richard Ottvall gjort innehåller så många fel att jag inte kan räkna upp här,men efter drygt 50 års fågelskådning o 20 års häckningsinventering i Hörby kommun har jag en helt annan statistik än vad som står i rapporten,både vad gäller häckningar,sträckfågel o övervintrande rovfåglar.