Uppdaterad: 2010 gick 192 barn ut nian i Hörby kommun och inte 550 som Skånskan (och även jag hävdade innan)
Som Skånska Dagbladet skriver har ytterligare ett antal barn klarat kraven till Gymnasieskolan. Visst kan man glädja sig åt att någon procent mer klarar kraven för gymnasiet. Dock så är det så att de som blir kvar faktiskt är individer, och varje individ (barn) som vi misslyckar med utbildningen för (ja, grundskolan är ett kommunalt ansvar) är en katastrof för den enskilde. Därför blir kraven absoluta på skolan.
Jag har tidigare skrivit om skolan i Essunga, hur man har förändrat attityden i verksamheten och därmed nått en 100% uppfyllelse av målen. Det goda exemplet Essunga var med på ett inslag i SVTs Rapport den 29. Ingen, med betoning på ingen, skall känna sig nöjd innan vi har nått dit hän.
Kommunstyrelsen har i flera uttalanden pekat på att skolan måste tillföras mer resurser, men jag är rädd att man tror att detta är ett problem man kan köpa sig ur, då jag inte hör något om ändrade förhållningssätt. Det är inte Moderat politik som jag står bakom, när den politiska visionen försvinner in i penningpåsen.
Därför är det roligt att dela Venche Larssons uttalande om skolan på Moderaternas blogg Skånska Dagbladet. Varje barn skall känna sig trygg i förvissningen om att om man går i skolan i Hörby, då har man de bästa förutsättningarna.
Detta är inget man kompromissar om! Det är olyckligt att vi genom tiden har lärt oss acceptera att 10% inte klarar kraven. Det skall det bli ändring på.
Egentligen bör vi ha en nollvision vad gäller kraven. Även om vi tidigare har legat både på 95 och 93 % behöriga till gymnasiet, så är det fortfarande elever som hamnar vid sidan av efter nio års skola.
Och för att vara mycket tydliga, både jag och Birgitta Andersson i BUN håller med att det också handlar om ledarskap och attityder, faktorer som tidigare sett till att Hörby haft goda kunskapsresultat till en låg kostnad. Men just nu krävs också extra resurser om vi inte ska svika alla de som jobbar för att ännu fler ska uppnå behörighetskraven till gymnasiet – det går helt enkelt inte att tumma på.