På besök i Östraby – en kultplats som växer av egen kraft?

Jag har precis kommit hem från fullmäktigemöte i Östraby. Det är långt att köra, men inte lika långt som till Svensköp som stoltserar med att utgöra världens ände.

janerikpersson

Jan-Erik Persson i en enmans demonstration

Hur som helst så möttes vi av en demonstration bestående av en demonstrant. Jan Erik Persson tyckte det var dags att de besökande blev påminda om det faktum att Socialnämnden inte fick ansvarsfrihet för fjolåret.

Med det enkla budskapet ”Avgå” krävdes socialnämndens ledamöter att avträda sina poster. Men så fungerar det inte i politiken i Hörby. Där fick den tjänsteman som utförde politiken avgå och nästan alla de andra politikerna blev befordrade.

Jag kan bara konstatera att Hörby kanske har sin egen variant av The Dilbert principle. Principen går i grova drag ut på att befordra den som är minst kompetent för att få undan denne från positioner där denna kan göra skada.

Nåja, kvällen började med en introduktion till byn Östraby. Även Östraby visade sig var en handelsort med gamla anor… ända tillbaka till 1100-talet upplyste bygdeföreningens ordförande oss om. Går man ännu längre tillbaka så finns det spår av att det var en kultplats.

Under måndagskvällen gick det dock mycket lugnare till även om en del tungotalande hördes från podiet. Ett antal bredsidor levererades av bygdeföreningen om hur förfördelade man var ute på landet, detta trots att det största partiet i den styrande regnbågen har deklarerat att man står på landsbygdens sida.

Vi fick oss till dels vad det i praktiken innebar när man i den gamla översiktsplanen kunde läsa att ”Östraby skall växa av egen kraft”. Det betydde att man får odla i sina blomlådor själva och att blommorna får växa av egen kraft till skillnad mot centralorten där kommunen tar hand om blomlådorna och dess växtlighet.

Skall man göra en förutsägelse baserat på historien så kan Östrabyborna förvänta sig att blomlådorna även de dras in till centralorten då dessa inte fungerar som blomlådor på landsorten, precis som slöjdbänkarna i Svensköp inte fungerade som slöjdbänkar i Svensköp men väl inne i Hörby var de helt funktionella.

Under den nya punkten ”kommunalrådet berättar” så fanns det idag bara en punkt på dagordningen: Invandringen. Magnus Lennartsson hade blivit utsedd till flyktingminister; att hantera flyktingsituationen i kommunen… och det verkar vara mycket att hantera.

44 nya ensamkommande flyktingbarn och de utgjorde en fjärdedel av flyktingmottagandet. Kommunalrådet prisade privata entreprenörer som konverterar sina hus och lokaler till asylboende… säkert helt altruistiskt.

Fascinerande kovändning av kommunalrådet att helt plötsligt omfamna det privata näringslivet som tills nyligen bespottades när man pratade om dem som leverantörer inom ramen för LOVen. För att inte tala om det privatdrivna boendet Vallgården, som kommunalrådet i Socialnämnden förra mandatperioden aldrig missade en chans att kritisera.

För de som blivit beviljade uppehållstillstånd letar kommunen med ljus och lykta efter nya lägenheter att placera flyktingar i. Hörbybostäders VD berättade senare under kvällen att de nyproducerade marklägenheterna i Ludvigsborg tidigare har varit svåra att hyra ut men att de går åt som smör helt plötsligt. Dock framgick det inte om det var på grund av att de skall vara flyktingboende eller inte, men man funderar ju.

Faktiskt så var det lite konstigt, för när kommunstyrelsen informerades om Hörbybostäders beslut att bygga lägenheter i Ludvigsborg så var det på grund av att det fanns en lång bostadskö till eventuella marklägenheter i Ludvigsborg, i alla fall enligt markägaren. Om det nu blir flyktingboende i Ludvigsborg så skall det bli intressant att se om de omgivande tomterna blir lättare att sälja för samma markägare.

Vad som var positivt var att kommunalrådet informerade om att immigrationen till Hörby kommun var kostnadsneutral för kommunens budget. Det känns ju bra att bo i en kommun som löst alla eventuella ekonomiska problem kopplade till flyktingsituationen. Till skillnad mot nästan alla andra kommuner, som går på knäna på grund av flyktingsituationen, har Hörby kommun hittat lösningen. Kanske finns det hopp för socialnämnden också, att även det svarta hålet magiskt skall försvinna.

På tal om ekonomin, så ser det bra ut för kommunen. Återigen så räddas slutresultatet av att kommunen får tillbaka AFA pengar. Som åskådare var det lite problematiskt att tillgodogöra sig budgetredovisningen då man endast hade kopierat upp varannan sida, men det var väl inte menat att man skulle läsa handlingen eller så var det en besparingsåtgärd, vad vet jag?

Efter det så var det inte mycket mer som hände på fullmäktigemötet. Det var mest en lång väntan på att få åka hem igen. Ibland önskar man Ahlkvist tillbaka så att det blevo lite liv i luckan igen.

risan_gick_ner_i_ostraby

Ridån gick ner i Östraby

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.